Zeebaarszwerver zeebaars vissen en tips om zeebaars te vangen

9. Tips om te beginnen met zeebaars vissen

Deel 9 van de serie: "We gaan op zeebaarsvissen"

Het leren zeebaars vissen ontwikkelt zich met vallen en opstaan voor de beginnende zeebaarsvisser . Vaak blijven de aanbeten uit en worden de zeebaars vangstberichten van collega zeebaarsvissers als leugens bespot. Ik probeer voor de beginnende zeebaarsvisser in dit artikel een aantal zeebaars tips te geven die kunnen helpen om een zeebaarssessie met zeebaarsvangsten te volbrengen. De zeebaarsvissers die de nodige visserslatijn tussen hun vangstberichten door gooien zullen er altijd zijn maar de leugen heeft meestal korte benen en zal snel achterhaald worden .

zeebaars vissen Ik kan me zo voorstellen dat je aan de waterkant van de Nieuwe Waterweg of Oosterschelde staat (goede zeebaarsstekken), over het water speurend heb je geen idee waar je moet beginnen. Het beginnen van het vissen op zeebaars begint voor mij altijd thuis achter de computer met de getijdentabel. Mij weer even verplaatsend in de beginnende zeebaarsvisser die nog geen stekken weet en daar niet gericht op kan plannen, want vrijwel iedere stek heeft weer een ander favoriet getij, zijn er een paar algemene zaken die je uit de getijden tabel kan halen. Het belangrijkste is natuurlijk wanneer het hoog of laag water is. Dit is belangrijk, maar evident is het hoogte verschil tussen de twee waterstanden. Dit bepaalt voor een gedeelte de stroomsnelheid. De statistisch voorspelde stroomsnelheid is ook wel op het internet te vinden. Zeebaars houdt van harde stroom en aast dan ook actiever of misschien moet ik zeggen feller. In geval van laag water be´nvloedt agger de stroomsnelheid nadelig.

Mijn volgende voorbereiding op internet is onderzoeken wat de windsnelheid en windrichting is. De wind heeft ook weer invloed op de stroomsnelheid. Een flinke zijwind kan het zeebaars vissen vaak onmogelijk maken. Deze twee gegevens bepalen mede mijn stekkeuzes voor de volgende vistrip. Als ik op een nieuwe stek ga zeebaarsvissen bezoek ik ook altijd Google earth, zodat ik enigszins weet wat ik ga aantreffen op de stek. Als het vochtig weer is dan kies ik voor de veilige stekken waar niet over basaltblokken geklauterd hoeft te worden, bijvoorbeeld het strand dat dan weer lekker leeg is. Met deze gegevens kun je al globaal een stekkeuze maken.

" Goede voorbereiding voor vissen op zeebaars begint achter de computer"

Weer terug naar de beginnende zeebaarsvisser die verwachtingsvol het wateroppervlak afspeurt met maar een ding in zijn hoofd, zeebaars vangen. Hij staat nu voor de keuze van vistechniek. Als je onbekend bent in deze visserij en dus niet gericht kan plannen is het aan te raden om je op drie manieren van zeebaars vissen voor te bereiden.
  1. zeebaars vissen met dobber
  2. zeebaarsvissen met loodkoppen
  3. zeebaars vissen met plug
De beginnende zeebaarsvisser zal nog niet voor iedere zeebaarstechniek de benodigde zeebaarshengels hebben. Toch is het verstandig om hier creatief op in te spelen. Bijvoorbeeld een karperhengel is redelijk geschikt voor zeebaars vissen met loodkop. Een XH matchhengel/feederhengel of lichte strandhengel kan redelijk ingezet worden voor zeebaars vissen met dobber. XH plughengel voor de snoek kan redelijk ingezet worden voor zeebaars vissen met een plug. Als je eenmaal ge´nfecteerd bent met het zeebaarsvirus dan is het toch verstandig om de juiste hengels voor deze drie zeebaars vistechnieken aan te schaffen.

Dit betekent dat je ook een kleine verzameling van zeebaarsmateriaal zoals; loodkoppen, bucktailjigs, softbaits (staarten en shads) pluggen en dobbers meeneemt. Een koeltas/box met aas. Mesheften zijn hier uitermate geschikt voor maar ook zagers draag ik vaak in mijn koelbox mee.

Kijk in zeebaarsmaterialen voor een uitgebreide beschrijving over de zeebaarsmaterialen.

De eerste zeebaars vangen is loon naar werken

Vangstgaranties zijn er niet met zeebaars vissen. Geloof me, ook de meest ervaren crack maakt het regelmatig mee dat hij zonder een enkele zeebaars gevangen te hebben naar huis gaat. Soms wel meerdere zeebaarssessies nul zeebaarzen gevangen. Dit hoort erbij, met name in de zomer maanden als de zeebaars voornamelijk aast op de rijkelijk aanwezige natuurlijke voedselbronnen, krab, garnaal en jonge vis en ons aangeboden aas of kunstaas niet wil zien. Ook voor de ervaren crack geldt: de volhouder vangt zeebaars.


zeebaars vissen tips Probeer de drie vistechnieken uit op de stek die je gekozen hebt. Probeer in te spelen op de elementen van dat moment (weer en stroomsnelheid). Zoek de juiste diepte op. Voel wat de juiste snelheid van je kunstaas is. Let op voor plekken waar de stroming onderbroken wordt door obstakels.

In mijn voorbereiding plan ik altijd andere stekken die in de buurt aanwezig zijn. Zeebaars vissen is zoeken naar de zeebaars. Het is aan te raden om niet al te lang te blijven hangen op een stek. Verkas na enige tijd en ga op een andere stek verder met zeebaars vissen volgens de drie vistechnieken, plug, dobber en loodkop. Als het getij gekeerd is kun je overigens weer terug keren naar de eerder beviste stekken omdat het met een ander getij zomaar wel raak kan zijn en waar je eerder geen aanbeet van zeebaars kreeg opeens zeebaars vangt.

Veel beginnende zeebaarsvissers proberen het tijdens hun zomervakantie. Ik wil adviseren om het vooral ook eens te proberen in het voorjaar of najaar. Dan zijn de omstandigheden aan zee anders en zijn er weer vele andere mogelijkheden om wel zeebaars te vangen.

Ik hoop voor de beginnende zeebaarsvisser dat je toch de zeebaars gaat vangen die je wenst als je aan de waterkant staat. Hopelijk helpen deze zeebaars tips en kun je redelijk je eigen plan maken om de zeebaars te vangen.

Op de verschillende vistechnieken, die in dit artikel genoemd zijn wordt in onderstaande verhalen dieper ingegaan.

technieken voor vissen met een dobber op zeebaarsZeebaars vissen met een dobberkarper penhengel geschikt voor vissen met dobber op zeebaarsLees meer

zeebaars vissen met een dobber in obstakelrijke omgevingZeebaars vissen met een plugzeebaars vissen met een dobber en een karperhengelLees meer

technieken voor vissen met twister op zeebaarsZeebaars vissen met bucktail-jig karper penhengel geschikt voor vissen met dobber op zeebaarsLees meer

 zeebaars methode met dobber softbaits, shads, twisters en inktvis   
Naar boven

Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments...
. . . Zeebaarszwerver . . . zeebaarszwerver leren vissen op kabeljauw, zeebaars en gul op de Maasvlakte en Zeeland