Zeebaarszwerver gaat zeebaars vissen met shads op zeebaars

Deel 6.3: Tips om gul te vangen, vissen op gul

Voorbereidingen om op de gul te kunnen gaan vissen zijn nu gedaan. Eindelijk is het tijd om te gaan vissen aan zee. Eenmaal op de stek aangekomen blijken er al vissers te zijn die hengels hebben uitstaan. We zijn ruim op tijd, over een half uur zal de vloedstroom starten. Na een korte babbel met een collega zeevisser gaan we echt beginnen. Er wordt al vis gevangen, kleine wijting, dit kan een goed teken zijn. Er is blijkbaar voedsel aanwezig op de stek die de vis aantrekt en de vis aast erop.

Vissen op gul

op gul vissen in de Noordzee De hengels zijn snel klaar gemaakt en na een paar proefworpen heb je een kleilaag gevonden op 80 meter uit de kant, waar je met twee hengels op kan gaan vissen. Monteer een jojo-onderlijn met tandemhaak en haakmaat 3/0. Vier dikke pieren(leeglopers), verder geen kralen op de onderlijn. De gul heeft een, in verhouding, gigantisch grote bek dus er mag veel aas op de haak geschoven worden. Werp schuin naar het midden tegen de stroomrichting in en wacht even met de hengel in de hand tot het ankerlood vast ligt op de bodem. Plaats de hengel in de driepootsteun en draai de lijn niet helemaal strak. Met de tweede hengel kun je vissen met een onderlijn met twee lange verenstalen afhouders met een korte haaklijn van 15 centimeter en een enkele haak, in de maat 1/0, met twee pieren per haak. Werp minder ver dan de eerste hengel en aan de kant waar de stroom vandaan komt van de eerste hengel in. Zo zullen de onderlijnen van de twee hengels niet door de stroming in elkaar verward raken. Het is dan wel belangrijk om aan beide hengels hetzelfde loodgewicht te monteren anders duwt de stroming alsnog de twee uitstaande lijnen tegen elkaar aan met een enorme warboel als gevolg.


Gul vangen

Het is koud, vannacht wordt de eerste nachtvorst verwacht van dit seizoen. Uit ervaring weet ik dat het dan vaak heel goed vissen is. Het lijkt erop dat de vissen dan meer samenscholen in het diepe water en nog even flink gaan eten voordat ze naar de warmere, diepe gedeeltes van de zee terug trekken. In je vispak voel je de kou niet en met goede handschoenen aan kun je je in de kou volledig in je element voelen. Na de eerste worpen is het tijd voor een bakkie. Het is een heldere nacht, in de verte lijkt het alsof de horizon boven de zee licht geeft. Ontelbare sterren hangen stil in de lucht als getuige van deze mooie nacht.

"De Noordzee kust is een schilderachtig decor"

vissen aan de Noordzeekust in een schilderachtig decor

Langs de waterkant stralen de lampen van de andere vissers. Het is een schilderachtig decor waarin jij mag acteren. De eerste worp levert geen aanbeet op. Na een kwartier beaas je de reserve onderlijnen en haal één voor één de hengels in. De pieren zijn leeg gelopen en er hangen waarschijnlijk nog een paar velletjes aan je onderlijn. Haal de onderlijn van de quicklink en plaats de vers beaasde reserve onderlijn aan de quicklink en werp opnieuw in. Na een kwartier is het geureffect van de pieren om de gul te lokken wel uitgewerkt en is het aan te raden om je aas te verversen. Nadat je de tweede hengel opnieuw hebt ingeworpen en de lijn langzaam strak draait zie je dat de andere hengel uit het niets krom getrokken wordt. Een mooie aanbeet. Plaats de hengel snel in de steun en pak de andere hengel. Draai snel lijn op de spoel tot je contact voelt met de vis. Zet de haak door de hengel snel een beetje achterwaarts te strekken. Hou contact met de vis, je wilt de vis hoog in het water krijgen door snel aan de molenslinger te draaien.

Het valt niet mee, de vis voelt zwaar aan en de hengel wordt flink krom getrokken. Misschien ontwikkel je wel snelheid maar de vis blijft diep. Na tien seconden blijft je onderlijn haken aan de bodem. Stop direct met indraaien vermoedelijk heb je de onderlijn in een kleilaag getrokken met de vis nog aan de haak. Als je nu zou blijven trekken dan trek je alles nog meer de kleilaag in en zit het muurvast. Je kan de hengel met enigszins slappe lijn terug in de steun plaatsen en wachten. op gul vissen in de Noordzee Vaak zwemt de gul na verloop van tijd de lijn in tegenovergestelde richting weer los en zie je je hengeltop weer doorbuigen. Na een minuut gebeurt het deze keer ook. Verander nu wel je tactiek. Door heel langzaam te draaien(hopelijk ligt er geen troep op deze kleilaag) draai je de lijn nu niet in de kleilaag maar met vis en al eroverheen. De laatste twintig meter moet je het indraaien versnellen om de vis over de steenstort langs de kant heen te draaien. Het is buigen of barsten maar het lukt. In het schijnsel van de lamp zie je, vijf meter uit de kant, de witte buik van een dikke gul aan het wateroppervlak verschijnen. Nu zorgen dat de vis hoog in het water blijft. Het lukt en je kan de vis langzaam de schuine kant op trekken tot die op het droge gedeelte van de stenen kant ligt.

Plaats je hengel in de steun en volg met je hand de lijn naar de vis toe. Als je de quicklink langs je hand voelt glijden knip je de hoofdlamp aan en zie je een mooie gul op de kant liggen. Het is een gul met een dikke buik, als je hem oppakt voel je de harde schalen van de zojuist door de gul verorberde krabbetjes in zijn buik zitten. Zijn vraatzucht heeft deze gul naar jouw pieren gebracht. Een mooi begin van een vissessie op de gul, dat belooft nog wat voor de rest van de avond.


Lees ook deel 6.1 Tips om gul te vangen, Materiaalkeuze deze link

deel 6.2 Tips om gul te vangen, stekken en aas deze link

De inhoudsopgave van de serie "We gaan op zeebaars vissen" kunt via deze link bereiken

Wilt u op de hoogte gebracht worden als een volgend deel gepubliceerd is   Inschrijven maillijst

 Softbaits, Shads, twisters voor snoekbaars en zeebaars in combinatie met een loodkop uitstekend kunstaas   
Naar boven
Ik stel uw feedback zeer op prijs. Als u wilt kunt u via onderstaand reactieformulier reageren!
HTML Comment Box is loading comments...


. . . Zeebaarszwerver © shads, softbaits in webwinkel makkelijk bestellen