Zeebaarszwerver zeevissen en vangen, ook voor vissen op kabeljauw en gul


Introductie van een Zeebaarszwerver

Zoals de getijden worden be´nvloed door zon en maan word ik aangetrokken door de gutsende golven en kolkende stroming van het zoute water. Ik ben een gepassioneerd zeevisser en schrijf graag verhalen over vissen op zeebaars en gul.


In mijn jeugd ging ik soms vanuit Pijnacker met de fiets richting Hoek van Holland om te zeevissen. Meestal viste ik op het binnenwater op paling, karper, snoek en ruisvoorn. Ouder en in het bezit van een auto kwam de zee relatief heel dicht bij en werd de aantrekkingskracht van de zee steeds groter.

in mijn element wadend in het zeewater, vissen met kunstaas op zeebaars
Ik hou van actief vissen en zwerf regelmatig door het havengebied van Rotterdam, op zoek naar mooie vangsten. Vissend vanaf oevers van de Waterweg, Calandkanaal, Hartelkanaal en natuurlijk de Maasvlakte. Aan de oevers van de Zeeuwse wateren ben ik ook regelmatig te vinden. Iedere stek heeft zijn eigen bijzonderheden waar de getijden en weersomstandigheden hun invloed op uitoefenen. Mijn stekkeuze wordt vaak bepaald door de omstandigheden. Ik vis nu 18 jaar actief in het havengebied en heb veel kennis opgedaan. Er zijn herkenbare patronen maar geen enkel jaar is hetzelfde. Ik vis vooral vanaf de kant op zeebaars in de zomer en in de winter op gul. Het is een intensieve manier van vissen en een uitdaging waar ik ieder jaar weer vol verwachting in duik. De zeevissen zijn vooral mysterieuzer dan de zoetwatervissen omdat hun leefgebied oneindig groot is en er veel meer factoren zijn om rekening mee te houden. Gul en zeebaars zijn fascinerende bewoners van het stromende zoute water.
'Ze zien me graag thuiskomen
van een vistrip op de gul'

Op de gul vissen vind ik fantastisch, vaak in de wintertijden met een dampend bakkie erwtensoep wachten op de doorbuigende hengel. Gelukkig worden er weer echte kabeljauwen gevangen vanaf de kant. Een sterke vis, die soms moeilijk te vangen is terwijl ze een dag later weer als het ware de kant op komen kruipen om de zeepieren, zagers, mesheften, inktvis uit je aasbak te eten. Ze zien me graag thuiskomen van een vistrip op de gul. Heerlijke vis om te eten.

Zeebaars is een relatief nieuwe vis in de vangstberichten uit de Noordzee. Nu is de zilveren zeebaars op weg om sportvis nummer 1 van het zoute water te worden. Terecht trouwens. Wie een zeebaars heeft gevangen, of alleen maar een aanbeet heeft meegemaakt, is verkocht. Je wilt dit gewoon weer meemaken. De aanbeet van zeebaars vind ik het mooiste van zeebaarsvissen.

'Eerste visverhaal in
Zeehengelsport'

Helaas kan ik nu niet vissen, hoewel dit heel moeilijk is heb ik dit geaccepteerd. Ik blijf wel hopen op betere tijden zodat ik weer, met zout op de lippen vanwege de zilte omgeving, de zeebaars belaag. Noodgedwongen door ziekte breng ik nu de dagen grotendeels door op bed. Om aan deze vervelende periode een positieve uitlaatklep te geven ben ik meer gaan schrijven. Mijn grootste inspiratiebron is de Engelstalige schrijver Chris Yates. Deze boeken van Chris Yates zijn een echte aanrader. Mijn eerste 3 verhalen werden tot mijn eigen verbazing gepubliceerd in verschillende media. Een visverhaal over zeebaars avonturen is gepubliceerd in de Zeehengelsport van juni/juli 2010. Heel lang liep ik al rond met het idee om mijn passie voor vissen en schrijven te combineren, maar deze gebeurtenissen hebben de ontwikkeling van deze site in een stroomversnelling gebracht.

Naast het schrijven ben ik in het programmeren van een website gedoken.

Ik hoop dat u veel plezier beleeft aan deze site en mee wilt doen door mooie verhalen en foto's in te sturen en misschien tot ziens aan de waterkant.
terug naar inhoudsopgave voorstellen Zeebaarszwerver
Naar boven